Mijn eerste les - Reisverslag uit Phonphisai, Thailand van Fred Wijnands - WaarBenJij.nu Mijn eerste les - Reisverslag uit Phonphisai, Thailand van Fred Wijnands - WaarBenJij.nu

Mijn eerste les

Blijf op de hoogte en volg Fred

06 Juni 2013 | Thailand, Phonphisai

Sawatdee ghrab,
Vandaag kwam ik weer op school voor mijn eerste dag hulp in de les. Gelijk toen ik uit de auto stapte kreeg ik weer vele lieve blikken toegeworpen met een kai (weet je nog...groeten op de Thaise manier). Ik ging het klaslokaal binnen waar een 20 tal kids op me zaten te wachten terwijl de juf al met haar les begonnen was. Ze hadden meer aandacht voor de falang, mij dus, dan voor de les. Wel zaten ze netjes achter hun gammel versleten tafeltje in hun geel/groen uniform. In de klas mogen geen schoenen gedragen worden, behalve door de leraar. Lieve kleine kinderteentjes "keken" mij dan ook aan door de gaatjes van de sokjes. In de klas hing een groot en breed krijtbord. Nou ja, krijtbord...het groen in dit geval was geen groen meer en de laag van het schoolbord was meer losgebladerd dan dat er op te schrijven was. Je schrijft dan ook over de hobbels, bobbels en scheuren. Uiteraard is moeilijk te lezen voor de kinderen wat je op het bord schrijft. Aan de andere kant van de klas hangt een hyper modern smartbord, ja, heus! Maar het werkt niet want de aangesloten computer is dusdanig oud en versleten, dat het smartbord de computer wel eens zou kunnen laten ontploffen. En als de pc het zou doen, dan is er geen internet. Wie dus dat smartbord geschonken heeft weet ik niet maar hij is de helft vergeten. Hetzelfde als een auto kopen zonder stuur voor mijn gevoel. Oe can take my lapto if oe wan, kwam er fonetisch uit de mond van de Engelse juf. Ja heel fijn, maar zonder programma of internet heeft oe niks aan dat ding.
De juf was ongeveer 15 minuten met de les bezig toen ze blijkbaar werd weggeroepen want, als ik het goed begrepen heb van Jack die bij me was, had haar dochter zich bezeerd die op een andere school zit en daar moest ze voor gaan zorgen. Od can lealn the shildren pronouncation abc, was haar wederom fonetische opmerking aan mij en daar stond Fredericus....alleen voor de klas. 40 Thaise oogjes keken mij verlegen en afwachtend aan. Twee angstige, pitsende ogen van de zweetdruppels, keken de kinderen aan. En dat waren niet de ogen van Jack zal ik je zeggen. De les werd door mij voortgezet. In het begin erg onwennig, maar sta er maar eens terwijl je nooit voor zo'n klas hebt gestaan terwijl geen kid je verstaat of begrijpt. Daarna ging het aardig want Jack gaf mij achteraf een opbeurende portie complimenten. Voordat ik overigens mijn les begon, stonden de kids allemaal op en riepen bijna in koor de ingestudeerde zin: "goodmorning teacher, how are you." Geen kid weet wat ie zegt maar het is zo schattig. Na de les: "goodbye teacher, thank you for teaching." In de twee klassen daaropvolgend, had ik de wat oudere kids, 10, 11. Ik heb de maanden van het jaar met ze doorgenomen wat niet makkelijk was. Ook deze hele riedel hadden ze als geheugen in het kopje zitten. Toen ik dan ook besloot de volgorde van de maanden kris kras door elkaar te gebruiken, maakte ik het hen niet alleen moeilijk, maar ook mezelf. Maar het ging me aardig af, afwisselend met een vleugje humor wat, te zien aan de lieve lachjes, gewaardeerd werd.
Na drie keer 45 minuten was ik moe, leeg. De pause begon en tevens mijn eindsignaal. Buiten, onder een erg groot afdak, stonden 200 kids in de rij om hun bordje eten op te halen wat ze zich, na een dank ritueel, heerlijk lieten smaken. Nadat ze hun eigen bordje hadden afgewassen vlogen de kids het speelterrein op. Een oud vies netje hing over een stuk beton als volleybal net, zonder volleybal want die is er niet. De wat ouderen zaten een geweldige partij tafeltennis te spelen op een grote kromme en versleten plank met een balk als netje. Nou die kleine rammen er op los hoor, mieters wat kunnen die tafeltennissen. Na gespeeld te hebben met vele kids, stapte ik met een twee liter vocht minder door het zweten in de auto bij Jack en sloot mijn eertste werkdag af.
Ondanks ik het geweldig vond, voelde ik me niet prettig. Ik voel en voelde me vervelend. Ik kan niet goed thuisbrengen wat het is. Ik deel ook dit met jullie want mijn reis bestaat voor mij niet alleen uit leuke dingen en voor het completeren van mijn verhaal schrijf ik het dus ook op. Ik voel me als vrijwilliger hier op school tot nu toe een beetje als opvulling zodat de juf wat meer tijd heeft. Weet je, ik begrijp best dat een les van mij heel anders is dan van haar want de juf moet zich strak aan een schema houden en moet het veel te hoge niveau van het boek er toch maar bij de kids inpompen. Ik voel mij dan een beetje als attractie voor de kids. Een heel dubbel gevoel. Daarnaast voel ik me somber. Ik had zo bijvoorbeeld gedacht en gehoopt dat er hier in de regio meer te doen was. Maar de eerste attractie, buiten de vele tempels en de stad, is een natuurpark 150 km hier vandaan. Zonder eigen vervoer is het bijna onmogelijk daar naar toe te gaan. Over 40 km zit je al snel 40 minuten in de auto. Ik heb dus al snel het gevoel gekregen dat ik hier, buiten de school en het bezoeken van het weeshuis, vier maanden lang elke dag van 14:00 uur tot de dag erna 8 uur zit te wachten in een gebied waar niets te beleven is. Let wel, het is hier prachtig maar ik heb geen vier maanden nodig om dit kleine rustige gebied te verkennen. Na een week is het hier gewoon klaar. Als ik ‘s middags naar het weeshuis wil, moet ik 42 km rijden. Dat doe je hier met deze hitte echt niet op een fiets. Dus wil ik een motor huren maar die krijg je alleen in Nong Khai waar het weeshuis ook is. Dus zou ik de bus moeten nemen die er een uur over doet. Nou en dan weer een uur terug. Frustrerend. Ik ben me nu aan het bedenken om een tweedehands scooter van 110CC te kopen voor 600 euro. Over vier maanden kan ik hem weer inruilen voor 400 euro. Dus per dag 1.60 euro voor vervoer. Dat is toch een goede deal. En dat ding is pas 2 jaar oud. Maar.....ik moet nu 600 euro ineens neertellen en maar hopen dat hij inderdaad de 400 euro teruggeeft. Dat suist er oa door mijn hoofd. Daarbij wil ik Ellen ook iets bijzonders en moois laten zien maar dat is hier dus redelijk lastig. Ik ga er vanuit dat ik nu gewoon een dip heb en dat dit snel zal overgaan. Maar mijn doel om de kids te helpen en zeker het weeshuis, blijft en dat ga ik met bijzonder veel aandacht en plezier doen.
Ik ga me nu nog voorbereiden op de lessen van morgen.
Het ga jullie goed,

Sawatdee ghrab.

• 06 Juni 2013 - 18:18

Ellen:

Hoi lieverd. Zo te horen had 'oe' vandaag meteen een vuurdoop. hihi Kan me heel goed voorstellen dat je je overdonderd voelt. Maar zo te horen en je kennende, heb je het er goed vanaf gebracht. Ik ben trots op je, want dat is echt improviseren en het toch maar doen! Super. Wat een leuke snoetjes op de foto, vertederend.
    Vervelend dat je je zo rot voelt. Dikke kus en knuffel, tot skype xxxx

• 07 Juni 2013 - 11:50

Karin:

Eindelijk weer eens kunnen bijlezen!Zo te lezen maak je veel mee, maar zit je een beetje "gevangen".
    Een motor huren klinkt in mijn oren als een prima idee, maar de vraag is idd of je naderhand je 400 euro terug ziet ;-) Maar goed, vrijheid is ook veel waard.Groetjes!! Karin

Verslag uit: Thailand, Phonphisai

Mijn reis naar Thailand

Vandaag is het alweer precies een jaar geleden dat ik inmiddels weer drie dagen terug was van Nepal. Een reis die ik nooit zal vergeten. Maar over een week staat alweer een nieuwe reis op de planning. Mijn reis naar Thailand.
Mijn doel.... mijn hulp bieden aan kinderen die dit nodig hebben, in welke vorm dan ook.
Op 24 mei zal ik vertrekken naar Bangkok waar ik drie dagen ga verblijven om te acclimatiseren. Daarna ga ik met een binnenlandse vlucht vier dagen naar Krabi. Een van de vele prachtige eilanden in het zuiden van Thailand. Na vier dagen zal ik per boot vertrekken naar Phuket om daar nog twee dagen te genieten van de pracht en praal van dit mooie zuidelijke gedeelte van Thailand. En dan is het zo ver... Ik vlieg dan naar Udon Thani en reis per bus door naar Nong Khai. Hier wordt ik opgehaald door mijn gastheer en gastvrouw om uiteindelijk, na lang wachten, aan te komen in Phonphisai. Daar ga ik verblijven tot 24 september.
Mijn gastheer Jack is een Thaise jonge man en gastvrouw is Patricia, een Nederlandse jonge dame. In het huis van Jack, waar ook zijn ouders wonen, is ruimte voor vrijwilligers. Vrijwilligers die door Jack en Patricia begeleid worden in de tijd dat ze daar verblijven. Meer hierover in mijn verslagen.
Phonphisai lig in Isan, de Noordoostelijke regio van Thailand.

Een citaat uit wikipedia:
"Isaan ( Isan of esarn) is de naam die vaak gebruikt wordt in Thailand om de Noordoostelijke regio van Thailand aan te duiden. De noordelijke en oostelijke grenzen met Laos worden gevormd door de rivier de Mekong. De zuidelijke grens met Cambodja wordt gevormd door een laaggebergte. De zuidelijke en westelijke grens met de rest van Thailand wordt ook gevormd door een laaggebergte, de Petchabun bergen. Een groot gedeelte van Isaan wordt gevormd door het Khorat Plateau.
Isaan is de armste regio van Thailand. Het gemiddelde maandsalaris ligt beneden de 3000 baht per maand. Landbouw is de belangrijkste economische activiteit in de regio, maar door de schrale grond en de natuurlijke omstandigheden op het plateau is de opbrengst van de landbouw lager dan in Centraal-Thailand.Isaan ligt grotendeels op het Khorat Plateau dat zich uitstrekt van de Petchabun bergen (waar verscheidene nationale parken liggen) in het westen tot de Mekong rivier in het oosten. Het plateau kan grofweg onderverdeeld worden in 2 vlaktes: de zuidelijke Khorat vlakte waar de waterafvoer geschiedt door de Mun en Chi rivieren en de noordelijke Sakhon Nakhon vlakte waar de waterafvoer geschiedt door de Loei en Songkhram rivieren.
De Mekong vormt het grootste gedeelte van de grens tussen Thailand en Laos aan de noord- en oostkanten van Isaan. Het zuiden van Isaan grenst voor het grootste gedeelte aan Cambodja, de afscheiding wordt hier gevormd door de Dongrek bergen.
Door de jaren heen hebben grote stukken bos plaats moeten maken voor akkervelden. Toch bevinden zich nog vele kleine stukjes bos tussen de akkervelden en dorpjes. Ook zijn de groene rijstvelden bezaaid met bomen. Hierdoor heeft deze regio een karakteristiek plattelandsaanzien.
Klimaat [bewerken]
Het klimaat is over het algemeen droog en heet. De gemiddelde temperatuur in de provincie is van 30,2 C tot 19,6 C. De hoogste temperatuur, 43,8 C is gemeten in Udon Thani."

Tijdens mijn verblijf in Thailand ga ik op scholen de kinderen helpen met de Engelse taal. Maar ook op het programma staat het bezoek (bezoeken) aan het weeshuis. Hier zal ik, mede door de hulp en bijdragen van velen, de kinderen gaan voorzien van de eerste levensbehoeften. Ik zal hier mijn nodige tijd aan gaan bestenden.

Tot zo ver een stukje over mijn doel en het gebied waar ik ga verblijven. De rest zal ik uitgebreid gaan verslaan in de verslagen. Voor eenieder die mijn verslagen leest.... schroom niet om vragen te stellen, reacties te plaatsen of gewoon een woordje te schrijven. Dit vind ik alleen maar geweldig.

Ik zou zeggen......... sawatdee khrab, Thais voor hallo, hoi, goeiedag